CASTILLO YGAY 2011

DOCa RIOJA / 84% Ull de Llebre, 16% Samsó
CASTILLO YGAY

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2011

98 Suckling 97 Parker 97 Decanter 97 Tim Atkin 96 Peñín

Castillo Ygay és una de les etiquetes centenàries de Rioja. Es dissenya seguint la serigrafia dels primers vins de la regió. De fet, va ser un dels primers vins que van néixer a Rioja quan els elaboradors francesos, afectats per la fil·loxera, van arribar a aquesta zona per abastir-se. Un vi d'obligat coneixement per saber el que és un Rioja de tall clàssic adaptat als temps. En la seva anterior anyada va ser triat com a millor vi del món de 2020 per Wine Spectator.

Disponibilitat
Només unitats
Producte disponible
Enviament en 24-48 hores.
Quantitat
Des de 210,00 €
COMPRAR

La teva caixa regal

Disseny de la caixa

Vi 1

Celler:
MARQUES DE MURRIETA
Marca:
CASTILLO YGAY
D.O.:
DOCa RIOJA
Varietat:
84% Ull de Llebre, 16% Samsó
Tipus:
NEGRA GRAN RESERVA
Anyada:
2011
Grau:
14% vol.
Producció:
131.668 ampolles
Nas:
Aromes de picota madura, nabius i cassis amb subtils notes de muntanya baixa, herbes mediterrànies, pebre negre, clau i moca.
Boca:
Equilibrat, viu, envoltant i harmònic. Amb tanins sedosos i un llarg i elegant final.
Temperatura de servei:
Es recomana decantar-lo prèviament del seu consum així com el seu servei a temperatures properes als 17ºC.
Maridatge:
El celler el recomana prendre amb mer al vapor, xipiró a la brasa, rabo de 'wagy'o en vi negre, milfulls d'anguila fumada i foie o formatge d'ovella al tartufo.
Descripció:

Pago La Plana

Vinya propia ubicada a la zona més elevada de la Finca Ygay, a 485 metres d' altitud.

Superfície 40 hectàrees.

Edat:
Plantat el 1950
Sól:
El seu sòl argil calcari gaudeix d' una gran presència de cants rodats en superfície afavorint l' aprofitament de l' aigua de pluja i l' òptima maduració dels seus raïms.
Clima:

Continental amb influències atlàntiques i mediterrànies.

Collita:
Verema manual. El Tempranillo es va vendre el 17 i 22 de setembre i el Mazuelo el 28 de setembre.
Vinificació:

Els raïms es desrapen i espremen suaument. Els raïms fermenten per separat en depòsits d'acer inoxidable, amb control de temperatura. L'encubat té una durada d'11 dies durant els quals es realitzen contínues labors de remuntats i enfonsaments per afavorir el contacte del most amb les pellofes i provocar una lenta i natural extracció d'aromes i polifenols.

Envelliment:

Criança de 28 mesos en bótes de roure americà (Ull de llebre) i francès (Samsó - Carinyena) de 225 litres. El vi passa 13 mesos en dipòsit de formigó després de l'acoblament.

Embotellat:
Febrer de 2016.

James Suckling:

Caràcter tradicional, extremadament educat, que mostra capa sobre capa de complexitat salada al nas, amb ferro, carn seca, tabac, fruita balsàmica, baies vermelles seques, pell de taronja, cuir i bolets secs. Una Rioja de cos mitjà a ple, lineal i picant, plena de sabors matisats que perduran a través del final molt llarg i saborós. Floral, també. No obstant això, segueix sent brillant i precís. Tempranillo amb un 16% de mazuelo. Beure en alliberament o en espera.

The Wine Advocate:

El Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2011 es va elaborar amb una barreja de 84% Tempranillo (Ull de llebre) i 16% Mazuelo (Samsó - Carinyena) d'una parcel·la anomenada La Plana que es va plantar l'any 1950 a 485 metres d'altitud, la més alta de la propietat Ygay. El raïm es va collir entre el 17 i el 22 de setembre, i el Mazuelo es va fer més tard, el 28 de setembre. Els raïms van ser desrapats i lleugerament aixafats i posats a fermentar en acer inoxidable durant 11 dies amb constants remuntades i punxades. El Tempranillo va criar durant 28 mesos en bótes de roure americà i el Mazuelo durant 28 mesos en bótes franceses. Té un 14% d'alcohol i té un pH de 3,65 amb 5,6 grams d'acidesa (mesurada en àcid tartàric per litre). És molt dur seguir una anyada com el 2010, i el 2011 no va ser un any fàcil; el vi possiblement és més potent i concentrat però conservant la frescor, amb un elevat elevat però molt jove i viu, amb una textura i un pas en boca elegants, gran equilibri i elegància. El vi és viu, i sembla impossible que estigui en ampolla durant més de sis anys. Té el perfil clàssic amb l'efecte de les bótes de roure americà, caixa de cigars, fusta de cedre, espècies dolces, aromàtiques, embriagadores, complexes. Això hauria d'envellir molt lentament i durant molt de temps. S'han produït 131.668 ampolles. Va ser embotellat el febrer de 2016. No es produirà 2013, 2014 o 2015. Tenen un 2012, i d'això saltaran al 2016. El 2012 s'estrenarà a finals del 2023 o principis del 2024 i el 2016 el 2027 o el 2028. Creuem els dits...

Decanter:

L'essència del classicisme, construïda sobre la màxima cura a la vinya i la més estricta selecció. Elaborat a partir de parcel·les seleccionades dins d'una mateixa vinya, envellit en formigó durant un any abans de començar la criança en roure durant 28 mesos, seguit d'una criança en ampolla durant almenys sis anys més. Sembla enganyosament madur, té una vida molt llarga per davant, però ara és deliciós per beure. Intenses aromes clàssiques de fruita seca i sotabosc, realçades per notes de clau i fulles de te, i amb un record difícil d'expressar de fruita negra. Boca rodó i ric, sedós i intens, lent i generós. Un vi de primer nivell, no gaire lluny del seu germà 2010 ara emblemàtic. Si algú pogués viure per veure aquest vi en el seu apogeu....

Tim Atkin:

Fins a un punt amb un any més en ampolla, l'Ygay 2011 sembla haver-se instal·lat a la seva pell durant els darrers 12 mesos. Elaborat a partir d'un duo de Tempranillo i 16% Mazuelo, envellit respectivament en roure americà i francès, aquest té notes balsàmiques d'herbes mediterrànies de pi i romaní, espècies subtils de roure, molta densitat i focus i l'acidesa, estructura tànnica i baies fosques. poder de la fruita per envellir. 2027-45

TAMBÉ ET POT INTERESSAR